fbpx

Πώς να επιλέξω Φωτογράφο Γάμου σε 6 βήματα

Η ερώτηση που θα απαντήσουμε σήμερα είναι Πώς να επιλέξω Φωτογράφο Γάμου. Αν έχετε εξερευνήσει ποτέ τις συμβουλές μας για το γάμο, ίσως ήδη γνωρίζετε πόσο ένθερμα πιστεύουμε ότι ο φωτογράφος γάμου σας δεν είναι απλά ένας υπάλληλος. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε επίσης ότι η επιλογή του φωτογράφου γάμου σας μπορεί να φανεί τρομακτική και έντονη. Αλλά πραγματικά δεν πρέπει να είναι! Χωρίσαμε την διαδικασία σε 6 απλά βήματα που θα σας οδηγήσουν στην σωστή επιλογή στυλ φωτογραφίας για σας, ώστε να επιλέξετε τον τέλειο φωτογράφο. Έτοιμοι; Πάμε να δούμε λοιπόν!

φωτογραφία από Άλκη μέλος του Amazing Moments. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από αυτό το γάμο εδώ

1. Επιλέξτε το στυλ της φωτογράφησης σας

Αν δεν έχετε σκεφτεί ποτέ το στυλ της φωτογράφησης του γάμου σας, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι! Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν συνειδητοποιούν πόσες διαφορετικές μορφές φωτογραφίας γάμου υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αλλά, ακριβώς όπως πρέπει να γνωρίζετε το στυλ του γάμου σας προτού αρχίσετε να σκέφτεστε τα λουλούδια ή το ντεκόρ, έτσι πρέπει να ξέρετε τι στυλ φωτογράφησης  αγαπάτε προτού να αρχίσετε να κοιτάτε φωτογράφους γάμων. Έχουμε πραγματικά ένα εύχρηστο κουίζ για να καθορίσουμε ποιο στυλ φωτογράφησης γάμου είναι τέλειο για σας!

Στυλ φωτογράφησης γάμου (με λίγα λόγια)

Καλλιτεχνικό

Οι φωτογράφοι καλλιτεχνικής φωτογράφησης δημιουργούν κυρίως τέχνη καταγράφοντας την ιστορία της ημέρας σας. Κάθε στιγμή έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια φωτογραφία που θα μπορούσε να είναι ένα αυτόνομο κομμάτι σε μια γκαλερί τέχνης.

Φωτορεπορτάζ 

Σκοπός του να είσαι φωτορεπόρτερ είναι να καταγράψεις χωρίς διακρίσεις την ημέρα του γάμου ως σύνολο, όχι μόνο τις προγραμματισμένες στιγμές. Το φωτορεπορτάζ ξεκίνησε στις εφημερίδες, οπότε μην ξεχνάτε ότι δεν θα πάρετε στημένες πόζες εάν προσλάβετε έναν πραγματικό φωτορεπόρτερ. Εάν δεν σας αρέσει να ποζάρετε ή να στήνεστε, τότε η πρόσληψη ενός φωτορεπόρτερ μπορεί να είναι η τέλεια επιλογή για εσάς.

Παραδοσιακό

Ένας παραδοσιακός φωτογράφος εκτιμά τα σημαντικά σημεία ενός γάμου και θα τα συλλάβει για σας με τέχνη και χάρη. Μπορείτε να περιμένετε, όμως, μια πιο σύγχρονη έκδοση από αυτή των φωτογραφιών που υπάρχουν στο γαμήλιο άλμπουμ των παππούδων σας. Οι παραδοσιακοί φωτογράφοι γάμου επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στη λήψη των λεπτομερειών που είναι σημαντικές για εσάς, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών φωτογραφιών, της διακόσμησης και άλλων εικόνων που μπορεί να έχετε στη λίστα σας.

Editorial

Αν αγαπάτε την εμφάνιση της φωτογραφίας σε περιοδικά όπως το Vogue, το ELLE και το Marie Claire, τότε ίσως σας αρέσει να φωτογραφηθείτε στον γάμο σας με παρόμοια αίσθηση. Το Editorial επιτρέπει στους φωτογράφους να φωτογραφίζουν δημιουργικά, και πολλές φορές υπεράνω προσδοκιών. Ενώ δεν θα βρείτε ζωντανές στιγμές σε αυτό το στυλ φωτογραφίας, όλα σχετικά με το Editorial είναι δραματικά, έντονα και σέξι.

Moody and Dark

Ένα moody ή VSCO-look σημαίνει ότι ο φωτογράφος σας επεξεργάζεται τις φωτογραφίες του με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν εικόνες από ταινίες (ή μπορεί να παίρνουν  υβριδικές λήψεις –  τόσο σαν από ταινίες όσο και ψηφιακές). Αν αγαπάτε τα φωτεινά και τολμηρά χρώματα και θέλετε οι φωτογραφίες σας να δείχνουν ακριβώς όπως θυμάστε την ημέρα του γάμου σας (από άποψη χρώματος), τότε το moody ύφος μπορεί να μην είναι για σας. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια καλλιτεχνική, ενδιαφέρουσα προοπτική της ημέρας του γάμου σας, τότε αυτό το στυλ μπορεί να είναι η νέα σας εμμονή.

Περιπέτεια 

Σκεφτείτε αυτό το στυλ περισσότερο ως ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας και όχι σαν στυλ. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αγαπάτε να ταξιδεύετε, να εξερευνάτε και να ψάχνετε για κάποιον που θα σας ακολουθήσει όπου και να σας μεταφέρει το όνειρό σας, τότε η εύρεση ενός φωτογράφου που περιγράφει τον εαυτό του ως περιπετειώδη είναι απαραίτητος!

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι δεν τραβούν μόνο ένα ύφος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι φωτογράφοι ενσωματώνουν όλα αυτά τα στυλ στη δουλειά τους με κάποιο τρόπο. Είναι πιο διασκεδαστικό για αυτούς και πιο ενδιαφέρον για τους πελάτες τους. Έτσι, να έχετε αυτό κατά νου όταν αρχίσετε να ψάχνετε για τις δουλειές τους!

Υπάρχουν ακόμα πολλά είδη φωτογράφησης και οι κατηγορίες τους. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στυλ φωτογράφησης εδώ

φωτογραφία από Άλκη μέλος του Amazing Moments. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από αυτό το γάμο εδώ

2. Η Λεπτομέρειες μετρούν. . . .

Ρωτήστε για τις ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. Τι περιλαμβάνεται στο πακέτο φωτογράσησης; Είναι πλήρως επεξεργασμένες οι εικόνες, ξεχωριστά επεξεργασμένες; Θα επεξεργαστούν μόνο με επιπλέον χρέωση; Ο φωτογράφος θα προσπαθήσει να σας πουλήσει τα ψηφιακά αρχεία επιπλέον της αρχικής τιμής του πακέτου; ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Βεβαιωθείτε ότι ο φωτογράφος σας έχει συμβόλαιο. Για το θέμα αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε υπογράψει μια σύμβαση με όλους τους διοργανωτές του γάμου σας.

φωτογραφία από Άλκη μέλος του Amazing Moments. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από αυτό το γάμο εδώ

3. Εξετάστε διεξοδικά τις προοπτικές σας

Με τόσους πολλούς ιστότοπους επαγγελματιών και κοινωνικούς λογαριασμούς στα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι ψάχνετε. Το πρώτο πράγμα, φυσικά, είναι ότι έχουν έναν ιστότοπο. Εάν ο επαγγελματίας απλά χρησιμοποιεί το Facebook για όλη την επιχείρησή του, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία ότι μπορεί να στερείται εμπειρίας ή επαγγελματισμού. Μόλις μπείτε σε αυτόν τον ιστότοπο, υπάρχουν μερικές σημαντικές σελίδες που πρέπει να περιηγηθείτε.

Portfolio

Το πρώτο είναι το χαρτοφυλάκιό (portfolio) τους, το οποίο θα σας δώσει μια αίσθηση του τι πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη δουλειά τους. Εδώ μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τους τύπους γάμων των οποίων απολαμβάνουν την παραγωγή ή και τη λήψη. Όπως επίσης και μια αίσθηση για το συνολικό τους στυλ. Μπορεί να παρατηρήσετε μια συνέπεια στη δουλειά τους, και εάν συμφωνεί μαζί σας, κρατήστε τους στη λίστα σας! Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ των έργων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι ευπροσάρμοστοι και είναι σε θέση να ρυθμίζουν και να προσαρμόζουν το έργο τους ανά πελάτη, ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη μια ισχυρή αίσθηση του τι είναι καλύτερο.

Εάν ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερά από ένα συγκεκριμένο στυλ, σημειώστε τι σας άρεσε στο χαρτοφυλάκιό τους και όταν έρθετε σε επαφή ρωτήστε εάν έχουν παρόμοια δουλειά στην οποία μπορείτε να ρίξετε μια ματιά.

Website

Το δεύτερο μέρος του ιστότοπού τους που θέλετε να διαβάσετε είναι το blog τους. Ένα από τα πράγματα που ψάχνετε εδώ είναι ότι έχει πρόσφατα ενημερωθεί, δείχνοντας ότι είναι ενεργοί, κάνουν κρατήσεις από πελάτες και βγάζουν εξαιρετική δουλειά. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι ο εαυτό σας. Όχι, προφανώς δεν θα είστε κυριολεκτικά στο blog τους, αλλά θα πρέπει να ψάξετε για ζευγάρια και γιορτές που αισθάνεστε ότι θα μπορούσαν να είναι εσείς. Εάν είστε σε θέση να δείτε τον εαυτό σας σε αυτό το έργο του επαγγελματία, είναι μια καλή πιθανότητα ότι είναι κατάλληλος για το γάμο σας.

φωτογραφία από Άλκη μέλος του Amazing Moments. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από αυτό το γάμο εδώ

4. Στείλτε email στους αγαπημένους σας φωτογράφους

Μόλις βρείτε τουλάχιστον πέντε φωτογράφους που θα θέλατε να επικοινωνήσετε, ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε και να κάνετε μερικές ερωτήσεις. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτό το email είναι η αρχή μιας σχέσης με τον μελλοντικό σας φωτογράφο γάμου και παίρνετε την πρώτη εντύπωση με την απάντησή τους. Μην γράψετε μόνο το ίδιο γενικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε φωτογράφο που βρίσκετε στο διαδίκτυο. Γνωρίστε αυτούς, το έργο τους, και τι αγαπούν περισσότερο στην επιχείρησή τους. Στη συνέχεια, προσαρμόστε κάθε email στους φωτογράφους που ενδιαφέρεστε πραγματικά.

Σε αυτό το πρώτο email, θα πρέπει να θέσετε τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Είναι η ημερομηνία σας διαθέσιμη;
  • Ποιες είναι οι τελευταίες τιμές που έχουν, τα πακέτα και οι πληροφορίες της σύμβασης;
  • Μπορούν να παρέχουν αρκετές συστάσεις στο όνομά τους;

Ίσως θελήσετε επίσης να οργανώσετε μια τηλεφωνική κλήση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να ρωτήσετε για την προσέγγισή τους στο έργο τους, τι τους κάνει να αγαπούν την φωτογράφηση γάμων  και να μάθετε τι μπορείτε να περιμένετε από αυτούς την ημέρα του γάμου σας και καθ’ όλη τη σχέση σας. Οι φωτογράφοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια μεγάλη απόφαση, οπότε μην φοβάστε να ρωτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις που χρειάζεστε για να αισθάνεστε άνετα και καλά ενημερωμένοι!

φωτογραφία από Άλκη μέλος του Amazing Moments. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από αυτό το γάμο εδώ

5. Κανονίστε ένα προσωπικό ραντεβού

Ο μόνος τρόπος για να γνωρίσετε πραγματικά κάποιον είναι να τον συναντήσετε. Γι’ αυτό οι προσωπικές συνεντεύξεις είναι απαραίτητες όταν επιλέγετε τον φωτογράφο του γάμου σας! Αυτό που πραγματικά ψάχνετε σε αυτή τη συνέντευξη είναι πόσο άνετα αισθάνεστε με τον άνθρωπο πίσω από την επιχείρηση. Όπως και με οποιαδήποτε συνέντευξη, το vibe που παίρνεις από το άτομο είναι εξίσου σημαντικό με τις ερωτήσεις που ρωτάς. Θα νιώθετε άνετα έχοντας αυτό το άτομο να σας ακολουθήσει με μια κάμερα όλη την ημέρα; Νιώθετε σίγουροι όταν αυτό το πρόσωπο λέει ιστορίες για παρελθόντες γάμους που έχουν κάνει στο χώρο σας; Το πρόσωπο αυτό μοιράζεται μια παρόμοια αισθητική άποψη με εσάς;

Εκτός από την εισαγωγή μερικών βασικών ερωτήσεων στη συνέντευξη, είναι καλή ιδέα να φέρετε μαζί σας μια λίστα με μερικές λεπτομέρειες που έχετε οραματιστεί για την ημέρα σας. Πρώτον, θέλετε να μάθετε εάν ο επαγγελματίας μπορεί να εκτελέσει το όραμά σας. Δεύτερον, πρέπει να ξέρετε αν μπορούν να κάνουν το όνειρό σας πραγματικότητα μέσα στον προϋπολογισμό σας. Αυτό αφορά τις προσδοκίες. Εάν η απάντηση όχι, είτε ο επαγγελματίας απαιτεί περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά για να φέρει τις ιδέες σας στη ζωή, ή ίσως χρειαστεί να είστε πιο ρεαλιστές για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον προϋπολογισμό σας. Θα έχετε μία καλύτερη αίσθηση του τι είναι σωστό για εσάς και τι όχι, μετά από συνάντηση με πολλούς φωτογράφους!

6. Εμπιστευθείτε το ένστικτο σας

Έχετε κάνει την έρευνά σας, έχετε περιορίσει τις επιλογές, έχετε ορίσει τις λίστες με τα υπέρ και τα κατά σας … τώρα ήρθε η ώρα να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και να λάβετε μια απόφαση. Ποιος φωτογράφος σας έκανε να νιώσετε πιο άνετα κατά τη διάρκεια της προσωπικής σας συνέντευξης; Ποιος φωτογράφος μπορείτε να δείτε ότι ταιριάζει άψογα με εσάς και τους καλεσμένους σας τη μεγάλη μέρα; Όσο η σύντομη λίστα σας περιλαμβάνει αξιόπιστους επαγγελματίες φωτογράφους που ταιριάζουν με το όραμά σας και με τον προϋπολογισμό σας, δεν μπορεί να πάει τίποτα στραβά. Απλά πηγαίνετε με το ένστικτό σας.

Πως να διαλέξω φωτογράφο γάμου σε 6 βήματα